Scandinavian Four | Innovation

Perspektiv 2020-2024: Hur svenska staten, Kulturrådet och Region Skåne fördärvade Sveriges och EU:s samtid och framtid (-2032). Publicering av samtliga krisstödsansökningar (lista).

I april 2024 kom regeringens skrivelse Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher (Skr. 2023/2024:111). Den nationella strategin för 2024-2033 inbegriper en vision och sex prioriterade mål inom lika många prioriterade områden. Strategin är uteslutande baserad på utredningen Kreativa Sverige! (SOU 2022:44) som beställdes av f.d. regeringen 2021 och lämnades över till densamma den 5 augusti 2022. I led med att ge perspektiv på dessa aktuella styrdokument för Sveriges välfärdsutveckling i nutid och framtid, i relation till Scandinavian Fours toppinnovativa utbud som totalförstördes av staten själv i pandemin och därmed berövat Sverige och EU på ledande välfärdsutveckling, behöver perioden 2020-2024 återblickas. Scandinavian Four har totalförstörts av statens exkludering och har utöver väntade framgångar och välfärdsresultat missat en omsättning på 8-13 miljoner kr (2020-2023) och 13-25 miljoner kr fram till årsskiftet 2025-2026 inklusive licensieringar och immaterialrätter. Sverige och EU har samtidigt drabbats av skadekostnader för mångmiljardbelopp när SC4:s innovationer inte släppts fram, både utifrån direkta välfärdsskador men även ny metodik och nya intäktsmöjligheter relevant för hela EU:s inre marknad, som nu saknas. Fallet är sedan 2022/2023 anmält till Justitiekanslern och riktas nu även till EU då skadorna berör hela unionen.

EXELLIGENT. År 2020 stod Scandinavian Four med ett toppinnovativt utbud riktat till hela Sveriges och EU:s välfärd med fokus på områdena bildning, kultur och hälsa. Ed- och healthtech-produkten Brilliants Youths var unik i sitt avancerade koncept och träffsäkerhet, driven av de främsta incitamenten riktade till berörda målgrupper samt med helt nytt grepp om bildning, kultur och hälsa. Brilliant Youths var direkt 3-5 år före svenska statens förståelse inför frågornas lösningar, i stort över 8-10 år före. Techprodukten skulle drivas av världsunika djupanalyser av nya medier 2010-2020, en metodik helt rätt i tiden i relation till globala plattformars inverkan på samhällsfrågorna samt att Sveriges välfärdsutveckling hade lidit allvarligt med stegrande verkan under hela 2010-talet. Det står idag klart att Sverige missat ett helt decennium av nytt know how och innovationer för att förbättra, stärka och förnya Sveriges och EU:s välfärdsutveckling där Brilliant Youths var en av de centrala lösningarna för att vända den negativa trenden för barn och unga med fokus på bildning, kultur, fritid och hälsa. Läs tidigare artiklar om Exelligents främsta produkt, Brilliant Youths, som totalförstörts när staten inte bedömde arbetet bakom ed- och healthtech-produkten som skyddsvärt 2020-2022. Idag 2024 saknar Sverige denna produkt som hade skapat ny metodik för att nå barn och unga, etablerat nya trender, licensierats till andra länder samt minskat både Sveriges och EU:s negativa skade- och välfärdskostnader över tid.

YODELLY. År 2020 var kultur- och och underhållningsformatet Game of Padel för nya medier (sociala medier) klart. Formatet var ämnat för den nationella, nordiska och internationella publiken med syftet att stärka svenskt signum i formatskapande med högsta internationella styrka i kulturupplevelse, transformation av kulturunderhållning, utveckling av affärsmodeller, nya metoder för att uppnå välfärdsresultat samt generera exportvärde avseende både know how och intäkter. Även denna produkt var driven av världsunika djupanalyser av nya medier, strategier samt med nya affärsmodeller bakom som den svenska kulturbranschen och välfärden inte varit i närheten av att uppnå tidigare för att möta omvärldens digitala verklighet där nya intäktsmodeller går hand i hand med välfärdsinnovation. Inte minst stärka Sveriges varumärke med framgångsrika välfärdsinnovationer som ger avtryck långt utanför landets gränser, såväl i EU som internationellt. Svenska staten har totalt misslyckats med att fånga upp och förädla ett av Sveriges största fenomen och folkrörelse genom tiderna, padelsporten, relevant för både kultur- och hälsoutvecklingen, drivet av det toppinnovativa medieformatet Game of Padel. Formatet skulle mellan 2020-2024 tagit en ledande ställning i Sverige, Norden och i EU motsvarande Squid Game (världens mest sedda serie på Netflix) fast med fokus på att bygga relationer samt uppnå helt nya välfärdsresultat inom kultur och hälsa. Game of Padel hade även tagit ledningen i genren för att framöver uppnå nya framgångar med nästkommande formatsatsningar inom nya medier, tv och On demand. Svenska staten och Kulturrådet valde att totalförstöra detta arbete i SC4 relevant för hela Sveriges och EU:s välfärdsutveckling med ny metodik och innovativa framsteg vilket medfört att resultaten saknas helt 2024. Således motverkar svenska staten toppinnovativa framgångar och underhåller skadekostnader mot välfärden. Läs tidigare artiklar om Game of Padel, formatet och produktionen som blev totalförstörd när staten inte bedömde detta arbete som skyddsvärt 2020-2022.

NEW MEDIA CREATORS. År 2020 erbjöds även professionella kulturutövare i Sverige unik utbildning baserad på nya mediers intåg inom kulturområdet sedan många år tillbaka. Med helt nya perspektiv på digital kulturutveckling i Sverige skulle kulturbranschen med dess professionella utövare och konstnärer transformerats digitalt i god tid så att dessa branscher och utövare även skulle inta ledande positioner nationellt och internationellt, både som kreatörer och innehållsskapare, under och efter pandemin. Dels söktes statliga pandemistöd för dessa insatser tillsammans med Game of Padel men även fristående. Dessa förebyggande insatser baserade på världsunika djupanalyser av nya medier och know how riktat till innehåll och format, relevant för hela Sveriges och EU:s kulturbranscher, bedömdes inte av svenska staten med Kulturrådet och Region Skåne Kultur vara skyddsvärt 2020-2022. De sökta pandemistöden hade gett hela kulturbranschen utbildning och flyttat fram de svenska positionerna för att bli en ledande format- och contentnation med fristående näringar och intäktsgenererad välfärdskultur inom genren underhållning. Läs tidigare artiklar om Kulturen i transformation med koppling till välfärdsutveckling i nutid och framtid.

År 2020 slog pandemin till. Skyddsvärda företag skulle prioriteras stöd av svenska staten med Kulturrådet och Region Skåne Kultur bakom vilka ansågs besitta förmågan att professionellt bedöma krisstödsansökningar för välfärdens och marknaders främsta utveckling. Trots att det fanns ett toppinnovativt utbud i Scandinavian Four 2020 direkt 3-5 år före statens första identifiering och mognad för frågorna, samt med världsunika djupanalyser inom nya medier bakom som ny kulturbärare, avslogs totalt sex (6) ansökningar från Kulturrådet och Region Skåne Kultur. Ansökningarna var ämnade för att Sverige skulle inta den ledande välfärdspositionen i EU och internationellt som vårt land förtjänat, att kulturbranschen skulle tillgodose sig med helt ny kompetens unikt för hela EU samt med förebyggande och träffsäkra välfärdsinnovationer ingen stat i EU lyckats arbeta fram hittills. Avslagen från dessa myndigheter skedde i en tid när alla inom kreativa och kulturella branscher utsattes av en global pandemi med överraskande problem genom pandemins 20-talets faser 2020-2022. Trots att Scandinavian Four utvecklat ett toppinnovativt utbud fram till 2020, baserat på unikt sammansatt profession samt att utbudet låg direkt 3-5 år före statens mognad och identifiering av frågorna (de innovativa lösningarna för välfärden), valde svenska staten och berörda kulturmyndigheter att totalt stöta bort Scandinavian Four genom hela pandemin. Därmed förstördes inte bara Scandinavian Four utan även hela kultursverige och den viktiga infrastruktur med banbrytande innovationer och know how som fortsatt skulle uppnå framgångar under hela 2020-talet i både Sverige och EU trots pandemins intåg. Perioden 2020-2022 hade både Kulturrådet och Region Skåne styrdokument för identifiering och vägledning av dessa högaktuella frågor framför sig, d.v.s. vad Sveriges och EU:s kultur- och innovationsstöd stöd var ämnade för inom kulturella och kreativa branscher. Myndigheterna borde otvivelaktigt därför besuttit kompetensen att sätta Scandinavian Fours utbud i kontexter och framtidsperspektiv med förankring i både Sveriges och EU:s styrdokument redan år 2020 för att värna det uppbyggda värdet, men myndigheterna valde trots det att avslå samtliga sex (6) ansökningar med framtidssäkrat utbud. Tillika står EU:s främsta styrdokument och program: Kreativa Europa 2014-2020, Kreativa Europa 2021-2027, Horizon Europe 2021-2027, EU:s Industripolitik, FN:s Agenda 2030 m.fl. med miljardsatsningar bakom som är i 100 procents matchning med Scandinavian Fours utbud för nutidens och framtidens välfärdsutveckling. Ansökningarna avslogs trots att EU:s kapacitet för välfärdsfrågorna är framtidssäkrad för respektive EU-stat och EU:s inre marknad, synnerligen mer professionell och väsentligt starkare jämfört med Kulturrådet och Region Skåne Kultur.

Kulturrådet och Region Skåne Kultur är två myndigheter som beslutar och fördelar gigantiska statsstöd från EU och svenska staten genom att de ska förstå sakfrågor professionellt samt de lagar som styr marknader när de hanterar mångmiljardbelopp i statsstöd. Statliga myndigheter ska inte exkludera, skada marknader eller snedvrida konkurrensen inom Sverige eller EU. Trots det avslogs samtliga sex (6) av Scandinavian Four ansökningar 2020-2022 hos Kulturrådet och Region Skåne Kultur, tillsammans med alla andra pandemistöd som aldrig gick att erhålla. Scandinavian Fours toppinnovativa utbud totalförstördes därmed när det dömdes ut av Sveriges maktelit som icke skyddsvärt trots alla försök att få dessa myndigheter, ministrar och utskott att förstå företagets och utbudets centrala och viktiga betydelse för Sveriges välfärd i nutid och framtid i led med att uppnå framstegen välfärden behöver. Trots tio års djupanalyser av nya medier med fokus på välfärdsfrågorna, unikt sammansatt kompetens med professionell höjd bakom (inte bara i Sverige utan även i EU och internationellt), ett toppinnovativt utbud direkt 3-5 år före svenska statens och myndigheters unisona kapacitet inför lösningar inom välfärdsfälten bildning, kultur och hälsa, räckte det inte för att vara skyddsvärt i Sverige enligt svenska staten och dessa två myndigheter främsta beslutsfattare. Skadorna blev således totala på Scandinavian Four samt Sveriges och EU:s främsta välfärdsutveckling 2020-2024 där så mycket mer än just bara 2020-2022 har tillintetgjorts och förstörts av svenska makteliten. Medan programmen Kreativa Europa 2014-2020, Kreativa Europa 2021-2027, Horizon Europe 2021-2027, EU:s Industripolitik, Agenda 2030 m.fl. fortsätter att vara i full matchning med Scandinavian Fours toppinnovativa utbud, kvarstår svenska statens ovilja att bemöta i de brister och omfattande problem som framställts i pandemin när ett livsverk totalförstörts. Samtidigt fortsätter Kulturrådet och Region Skåne Kultur att agera i strid med Förvaltningslagen och reglerna för statsstöd när de inte kan svara på varför samtliga sex (6) krisstödsansökningar avslogs för SC4 (enskilt och sammantaget), inte heller har de bemött till möte varken under eller efter pandemin, utan fortsätter skada marknader. Riksrevisionen har kritiserat Kulturrådet hårt för bristande transparens avseende motiveringar av avslag (Ur: Operation Rädda branschen, sid. 50-52), men trots det fortsätter chefsjuristen på Kulturrådet att motivera bedömningarna med att Kulturrådet hade ”ett betydande utrymme för en skönsmässig bedömning vid beslut av medlen. ”

SC4 låg minst 3-5 år före staten redan 2020 i förståelse för välfärdsfrågornas identifiering och lösningar, d.v.s. forskningen samt Kulturrådets och Region Skåne Kulturs sakexperter. Följdskadorna i samtliga sex (6) avslag har lett till betydande marknadsstörningar i form av allvarligt snedvriden konkurrens på den inre marknaden i Sverige och EU där Scandinavian Four slagits ut i relation till andra framträdande innovationsbolag och kulturaktörer inom media, scenkonst och rörlig bild. Skadorna har pågått sedan våren 2020 och pågår ännu i juni 2024, nu med bestående och oåterkallelig verkan som växer konstant tills att skadorna är åtgärdade. Kan tillägga att statliga Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Filminstitutet, Region Skåne Kultur, Region Skåne Innovation, ministrar, Kulturutskottet, Näringsutskottet, organisationerna KLYS, Scen- och Film, Film- och TV-producenterna m.fl. har alla erbjudits möte efter att de fått JK-rapporten om fallet Scandinavian Four sänd till sig men inte bemött till detta, trots bransch- och sakfrågorna redan från 2020 varit högaktuella för de statliga dokumenten vi fyra år senare läser om. JK-rapporten på 200 sidor med en utredning på 4000 sidor bakom bevisar att Scandinavian Four låg flera år före även de nyutkomna statliga dokumenten Kreativa Sverige! samt Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher.

Tystnaden från alla nämnda talar för sig. Det finns ett gemensamt intresse för framgång och vinning i Sverige med osunt stor koncentrering i Stockholm för den svenska välfärden. Den etablerade makteliten inom myndigheterna, ministrar, intresseorganisationerna, utskott och politiker gynnar inte bara sina egna framgångar med kontroll över de sfärer de underhåller, de får även kontroll över välfärdsfrågorna för hela landet. Detta trots att starkare alternativ finns, oavsett hur alarmerande illa välfärden i Sverige utvecklats över tid. Utgångsläget för många som intog podiet i Almedalen 2024 gällande välfärdsfrågorna bildning, kultur och hälsa som hela Sverige och EU berörs av, är således till stor del av ett resultat av historien som leder till en osunt stor maktkoncentrering som sedermera skapar den dåliga statistik alla sen får läsa om. Detta bör i sin tur väcka tanken om korruption för personlig vinning, finansierad av skattemedel, utifrån vem som inkluderas eller exkluderas från att påverka välfärden.

Det för oss återigen in på regeringens Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher (Skr. 2023/2024:111) som är Sveriges nationella framtidsstrategi för 2024-2033 där utredningen Kreativa Sverige! (SOU 2022:44) står bakom. Idag, juni 2024, börjar regeringen Kristersson, kulturutskottet, näringsutskottet samt Kulturrådet och Region Skåne Kultur komma ifatt den förebyggande ansats som fanns i Scandinavian Fours profession långt före 2020. År 2020 fanns dessutom ett gediget och toppinnovativt utbud utvecklat med en unik ansats bakom och värdefullt know how för nutid och framtid, tillika ledande och relevant för hela Sveriges och EU:s välfärdsutveckling under hela 2020-talet. Detta bekräftar att utbudet i SC4 låg direkt 3-5 år före svenska staten i sin yttersta träffsäkerhet och kapacitet som avancerade konceptuella innovationer, men även närmre tio år före statens unisona kapacitet med förebyggande identifiering inför välfärdsproblemens lösningar inom bildning, kultur och hälsa. Utbudet var även ämnat för att generera värde och metodutveckling för export till EU och internationellt, likställt med svenska spelbranschen som omsätter mellan 50-100 miljarder/år (inkl. dotterbolagen) med värden för både välfärd och stat. Dessa affärsmöjligheter fanns för Sveriges välfärd inom bildning, kultur och hälsa redan före 2020 som kunde skapat nya intäktsmodeller och samtidigt undvikit ytterligare nya skadekostnader för mångmiljardbelopp inom välfärden då Scandinavian Fours välfärdsinnovationer var avsedda att lösa samhällsproblem och samtidigt vara intäktsgenererande. De statliga dokumenten ovan offentliggjordes hösten 2022 samt våren 2024 vilket uteslutande och till fullo bevisar den omognad Sveriges kultur och innovationslandskap med fokus på välfärd lidit av under hela 2010-talet som långt in på 2020-talet fortsatt försämra Sverige. Detta eftersom alla avslag och problem Scandinavian Four utsattes för i pandemin 2020-2022 på nationell och regional nivå, bevisar att regering och utvalda myndigheter inte hade den professionella kompetens eller höjd för att förstå varken samtidens eller framtidens kultur-, innovations- eller välfärdsutveckling i Sverige och EU. Ändå gjorde de bedömningar vilka som skulle få pandemistöd, eller inte. 2024 framgår det i dessa statliga dokument, svart på vitt, vad som är högprioriterat vilket bekräftas var i full matchning med Scandinavian Fours kapacitet och toppinnovativa utbud redan 2020. Minst fyra år före svenska staten.

Fyra år i närtid har totalförstörts för Scandinavian Four. Utöver det är hela ansatsen bakom förstörd med unikt sammanflätade kompetenser. Ansatsen skulle lett till att Sverige idag 2024 varit en ledande välfärdsstat med helt nya metoder och resultat för statligt signerad välfärdsutveckling vilket berövats Scandinavian Four, Sverige och EU i nutid och framtid. Svenska staten med berörda myndigheter har svikit medborgarna, kulturbranschen, kunskapssamhället, innovativa näringar, kreativa näringar, berövat Sverige en ledande välfärdsställning i EU samt fördärvat Sveriges och EU:s utsikter över tid. Perioden 2020-2024 går inte att ta igen, den är förbrukad. Utbudet är totalförstört och i avsaknad av dessa framgångar har även resultaten uteblivit som skulle lett till ytterligare större framsteg i nästkommande faser 2024-2033. Precis vad nuvarande regeringen med kultur- och näringsutskotten vill uppfylla fram till 2033, inte minst EU med miljardsatsningar bakom sedan många år tillbaka.

Ett kapitel i svensk välfärdshistorias viktigaste fas 2020-2024 har totalförstörts av svenska makteliten själv. Trots det stoltserar den i Almedalen 2024 med forskning och styrdokument som är flera år försenade, predikar om bl.a. AI relevant för kulturens framtidsutsikter eller stoltserar med förbud. Även dessa föreläsningar är minst fem-åtta år försenade relevant för Sveriges och EU:s kommande välfärdsutveckling inom bildning, kultur och hälsa men döljer dåtiden kollaps väldigt väl som makteliten inom myndigheter och politik framställt och eftersatt. Agendan för Sveriges framtida välfärd styrs nämligen inte av ministrar eller myndighetsledning som citerar nyutkomna men försenade rapporter eller styrdokument. Agendan för framtidens välfärd inom bildning, kultur och hälsa är redan satt av global dominans och strukturer där möjligheterna med förebyggande ansatser i god tid, snarare än att maktelitens blockeringar av okunnighet och rädsla ligger flertalet steg efter, är nycklarna ur haveriet precis som det var även inför 2020. Summerat leder alltså statens och myndigheternas okunnighet per tid till att politiken blir bakåtsträvande och reserverade, där politiska förbud senare uppstår och blockerar kreativa och kulturella branschers främsta möjligheter. Resultatet blir ett omfattande kontraproduktivt kretslopp mot Sveriges och EU:s främsta välfärdsutveckling, snarare än att möjligheterna tas tillvara förebyggande med rätt kompetenser bakom.

Politik och förvaltning är inte innovation. Detta då innovationer ligger flertalet år före i know how och träffsäkerhet, utvecklat med mod, konceptuell ansats och djärvhet långt före samhällets verklighet träder in i väntade strukturer. Detta är långt ifrån maktelitens trygga tillvaro där makten över frågorna är deras främsta drivkraft för att sen tillsätta allvarligt försenade lösningar, inte sällan dåliga och resultatlösa, långt ifrån omvärldens framåtskridande och vad välfärden behöver. Hösten 2024 fortsätter makteliten inom myndigheterna och utskott återigen att bedöma nya influencer och stödansökningar, trots att omvärldens verklighet sprungit förbi både dem och samhället för längesedan. Då blir man aldrig en ledande välfärdsnation med förebyggande ansats, därför måste specialistinnovatörer värnas till det yttersta.

Nedan delges samtliga krisstödsansökningar från Scandinavian Four som gjordes till Kulturrådet och Region Skåne Kultur 2020-2022. Totalt ansökt belopp 5 840 000 kr med avslag i samtliga ansökningar (källa: JK-rapport). Utöver dessa kulturstöd totalexkluderades Scandinavian Four från övriga pandemistödskategorier bl.a. banklån med statlig lånegaranti, Omsättningsstöd, Almi, mfl. när det i Sverige betalades ut 400 miljarder kr i krisstödsåtgärder relaterat pandemin. De uteblivna pandemistöden från Kulturrådet och Region Skåne Kultur som delade ut åtskilliga miljarder kr tillsammans (30-35 miljarder i offentliga utgifter totalt/år för kultur i Sverige enligt Kulturanalys), har totalförstört uppbyggt värde för mångmiljonvärde i Scandinavian Four och åsamkat skadekostnader för mångmiljardbelopp inom välfärden i både Sverige och EU genom samtliga avslag. Sammantaget gjordes 100-talet försök att bryta de statliga systemfelen och den medvetna exkluderingen från regeringen, ministrar, myndigheter och andra berörda.

2020. Kulturrådet, krisstöd 1: Två format för Nya medier, Tv, On Demand (Game of Padel och The Institute) + utbildning för 30> deltagare (hela kulturbranschen), ansökt 5 miljoner kr. (Ref. nr. KUR 2020/15166)

2021. Kulturrådet, krisstöd 2: Utbildningsinsatser Nya medier och välfärd, ansökt 440 000 kr (Ref.nr. KUR 2021/6484)

2021. Kulturrådet, krisstöd 3: Kartläggning/forskning/förstudie Nya medier och välfärd. Ansökt 150 000 kr (samfinansierad mellan Region Skåne och Kulturrådet). (Ref. nr. KUR 2021/11214). Ansökan kompletterades med ”Nya medier projektbeskrivning (Nya medier i det moderna Kultursverige 2021)” som både Region Skåne och Kulturrådet tog del av som samfinansierad ansökan.

2020. Region Skåne Kultur, krisstöd 1: Förstudie/utbildning Nya medier och välfärd, ansökt 50 000 kr (Ref. nr. 2020-KU000203)

2021. Region Skåne Kultur, krisstöd 2: Förstudie/utbildning Nya medier och välfärd, ansökt 50 000 kr (Ref. nr. saknas enligt Region Skåne)

2021. Region Skåne Kultur, krisstöd 3: Kartläggning/forskning/förstudie Nya medier och välfärd, ansökt 150 000 kr (samfinansierad med Kulturrådet, Ref. nr. 2021-KU000420). Ansökan kompletterades med ”Nya medier projektbeskrivning (Nya medier i det moderna Kultursverige 2021)” som både Region Skåne och Kulturrådet tog del av som samfinansierad ansökan.

2020. Almi. Ansökan för ed- och healthtechplattformen Brilliant Youths vår/sommar 2020. Beloppet på 50 000 kr möjliggjordes aldrig då Almis stöd endast gick till externa konsulter, inte Scandinanavian Four/Exelligent.

2020-2022. Förordning (2021:143) om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Omsättningsstödet gick inte att erhålla under pandemins två år som enskilt skulle utgjort ett krisstöd i sig men också en samfinansiering för att erhålla andra krisstöd. Läs mer i Förordning (2021:143), promemoria N2020/02353 samt Scandinavian Fours JK-rapport. Sommaren 2021 hade Näringsdepartementet stor insikt i att omsättningsstödet hade brister, så även Näringsutskottet som fick en skrivelse från Scandinavian Four vår/sommar 2021 men valde ändå att inte åtgärda bristerna. Företaget var kvalificerat för omsättningsstödet redan augusti 2020 men gick trots det inte att erhålla på två år.

2020-2021. Sparbanken Skåne, Skatteverket, Tillväxtverket mfl. Flertalet andra utlovade aktörer som skulle ge krisstöd kontaktades men samtliga gav avslag eller valde att inte hjälpa till. Läs Scandinavian Fours JK-rapport för att ta del av dessa insatser.

2021. Sten K Johnsons stiftelse. Ansökan för ed- och healthtechplattformen Brilliant Youths vinter/vår 2021. Beloppet på 300 000 kr erhölls inte.

Johan Hjerpa, Scandinavian Four